11 Φεβ 2021

Σώμα, ψυχή και πνεύμα: ο δρόμος προς την αρμονία



Η ύψιστη κατανόηση είναι ότι ο Θεός δηλ. η Αγάπη μας συντηρεί στη Ζωή. Αυτό είναι Νόμος.

Το πνεύμα και η ψυχή από τη φύση τους μπορούν να ισορροπούν μέσα στον άνθρωπο. Η καταπίεση της μιας επί της άλλης δύναμης δημιουργεί προβλήματα. Ποια είναι αυτά; Έξεις, συγκρούσεις, δυσαρμονία, εμπόδια, αδιέξοδα, εμμονές, διχασμένη θέληση κ.α.

Άρα απαιτείται ισορροπία. Η ισορροπία εκδηλώνεται στον τρόπο που σκέφτεσαι (πνεύμα) και στον τρόπο που αισθάνεσαι (ψυχή), στον τρόπο που δρας. 

Η υλική μας φύση έχει φυσικές ανάγκες, η ψυχική μας αισθηματικές και η πνευματική μας φύση έχει τη δύναμη της θέλησης. Όταν εκπληρώνονται σωστά, παύουν οι φαντασιώσεις, παύουν οι προσκολλήσεις, διότι έτσι ανακαλύπτεται και εφαρμόζεται το μέτρο, έτσι υπάρχει η καθαρότητα και η απλότητα. 

Η αρμονική μας κατάσταση εμπεριέχει ευγένεια. Έτσι ανοίγουν οι μυστικοί δρόμοι εξέλιξης, η ψυχή δηλώνει «όχι» στη συναισθηματική αγάπη, αλλά μέσα στην αντίληψη της ολότητας της αγάπης. Η αγάπη, για να είναι αγάπη, έχει πνεύμα, είναι ένα. 

Γέφυρα η ψυχή της ύλης και του πνεύματος. Υγιές σώμα, φωτεινός νους εν αγάπη, δηλαδή ισορροπία. Βιώνουμε τη δύναμη της ισορροπίας. Όπως τα παιδιά να ζούμε το παρόν. Ζω το παρόν σημαίνει ζω στο τώρα, χαίρομαι τις μέχρι τώρα αφυπνίσεις μου. 

Η αφύπνιση επίσης δηλώνει την εγκατάσταση του νέου τρόπου κατανόησης, διότι έτσι έχουμε τις νέες ερμηνείες

Ο κόσμος πάσχει, δηλαδή εμείς πάσχουμε γιατί βλέπουμε κοντόφθαλμα εγκλωβισμένοι στο παράπονο, στην απαίτηση και στην ευθιξία. Παράπονα προς πάσα κατεύθυνση, άρα πάσχω…Ευθιξία επίσης. Και βέβαια συνεχή απαίτηση. Κανείς δεν χρωστάει σε κανέναν, κανείς δεν απαιτεί από κανέναν. Ας το πάρουμε απόφαση. Διότι αυτό που διεκδικούμε, το πρώτο που κάνουμε με απλότητα είναι να το παρέχουμε. 

Θα ρωτήσετε με παράπονο «μα ποιος παραπονιέται;». Θα πείτε «έχω εγώ απαίτηση;». Όταν λέτε «μα γιατί δεν με καταλαβαίνεις!» τότε, ναι, υπάρχει παράπονο και απαίτηση. 

Μάθε να ακούς. Μάθε να παρέχεις ό,τι σου λείπει. 

Αν η ευθιξία, το παράπονο και η απαίτηση αντικατασταθούν από κατανόηση, δούναι κι ευγνωμοσύνη τότε εμφανίζεται η ισορροπία της δικής μας τριάδος. Είναι μέγα στοιχείο της Δημιουργίας η ισορροπία. Λέγεται αρμονία. 

Φύγετε από τις ιδεοληψίες. Η ευγένεια το δηλώνει αυτό. Μη φοβάστε να μαρτυρήσετε το καλό. Λέμε όχι στη διασπαστική νοοτροπία. Μην αναμασάτε καταστάσεις που δεν έχουν τη δική σας σφραγίδα. Και μην επιτρέπετε να υποτιμηθούν τα βιώματά σας. Οι νέες ερμηνείες είναι για να ακουστούν. Να διαχυθούν. Δεν είναι για να τις κλείσουμε σε ένα ακριβό κουτί για να μην τις χάσουμε. 

Ο χώρος φύλαξης είναι η καρδιά μας. Ο χώρος εκδήλωσης είναι ο νους. Η έκφραση της αλήθειας είναι η συνέπεια. Κινούμαστε από αγάπη, όχι από εφησυχασμό. Δεν υποστηρίζουμε, παρά μόνον στηρίζουμε την αλήθεια μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου