11 Μαΐ 2019

Εν αρχή ην ο Λόγος...




Εν αρχή ήν ο Λόγος…

Ο άνθρωπος προσεγγίζει τον Λόγο και κατατάσσει τις ποιότητές του χαρακτηρίζοντάς τον λογικό, υπέρλογο, διαλογικό, λογιζόμενο, εύλογο. Ο Λόγος είναι ο Λόγος. Είναι η γέφυρα που ενώνει τα άνω με τα κάτω. Είναι αιτία και αποτέλεσμα. Το ΕΙΠΕΝ ενσαρκώθηκε κι έδωσε αρχή στα πάντα ως Λόγος. Αρχή και μόνον αρχή…

Από τότε που γεννήθηκε ο άνθρωπος ο Λόγος είναι υπαρκτός μέσα του. Είναι η μεγάλη του κληρονομιά από τη Θεία Χάρη. Κι άρχισε ο άνθρωπος να κάνει γέφυρα για να ανακαλύψει αυτόν τον Λόγο. Ο Λόγος όμως ήταν πάντα η γέφυρα μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Εδώ το απλό γίνεται συγκλονιστικό και το συγκλονιστικό γίνεται απλό.  Ο Λόγος είναι η εμφάνιση του Θεού. Δεν είναι κάτι που έγινε στα πλαίσια του χρόνου.

Το ΕΓΩ αποτελείται από τρία γράμματα: αριθμοσοφικά το Ε είναι το 5, το Γ είναι το τρία και το Ω το 800. Ατομικοποιήθηκε το πνεύμα μέσα στην συμπυκνωμένη ενέργεια της ύλης. Το τρία στη μέση, συμπεριέλαβε το 5 που συμβολίζει το επίπεδό μας και το 8 που συμβολίζει το θείο επίπεδο. Αυτό δεν είναι γρίφος. Είναι η αλήθεια που εμπεριέχεται στο ανθρώπινο ον. 

Το Ον βοηθάει το ανθρώπινο με την παρουσία του, την επικοινωνία του, με τη σχέση του με άνω ούτως ώστε το ανθρώπινο να ενταχθεί και να γίνει Ον. Ο χαρακτηρισμός ανθρώπινο δηλώνει τις εν δυνάμει ικανότητες του ανθρώπου που πρέπει να εκφραστούν. 

Ο Θεός είναι απλός στην έκφρασή Του. Αν δεν υπάρχει απλότητα τότε δεν προέρχεται από τον Θεό. Ο Λόγος αγγίζει πρώτα τον νου, κατεβαίνει στην καρδιά και φτάνει στο εγώ και του λέει: «κοίτα, όπου εγώ…εσύ». Τι κάνει ο Λόγος; Βεβαιώνει την ύψιστη αλήθεια του «υπάρχεις γιατί υπάρχω». Όλη η προσπάθεια του Λόγου είναι να αφυπνίσει στον άνθρωπο το «εγώ ειμί ο Ων, ο Ήν και ο Ερχόμενος».

Αυτό που εισπράττουμε από τον Θεό είναι ανάλαφρο, δεν εμπεριέχει βία. Γιατί ο Θεός είναι Αγάπη. Το ανάλαφρο σχετίζεται με την ποιότητα της διάστασης που βρισκόμαστε. Άλλη είναι η πίεση που υφίσταται το σώμα στο νερό, στο βυθό, άλλη όταν πατά στη γη και άλλη στον αιθέρα. Άλλο το φαινόμενο της βύθισης, άλλο της άνωσης και άλλο της πτήσης. Και τα τρία εμπεριέχονται στον Λόγο. Απόλυτο σκοτάδι δεν υπάρχει. Το φως είναι πανταχού παρόν. 

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη την μορφή. Την εικόνα του ανθρώπου την έχει και ψάχνει την εικόνα του Θεού. Δεν ξέρει όμως ότι η εικόνα του Θεού είναι η εικόνα του ανθρώπου. 

Μπορείς να ταυτιστείς με έναν άνθρωπο εσωτερικά; Ταυτίζεσαι τότε με όλον τον κόσμο. 

Μέσα από την ελευθερία εκφράζεις τον λόγο της ύπαρξής σου. Δεν έχεις ελευθερία. Ζεις την ελευθερία. Γιατί γνωρίζεις πως ο Θεός είναι αγάπη, είναι άπειρος και αιώνιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου