6 Απρ 2019

Από τις επιθυμίες στη θέληση


Τι σημαίνει η φράση «να χάσει κανείς τη ψυχή του για να την βρεί»; Να πάψει η επικοινωνία της ψυχής με τη λογική και να αρχίσει η επικοινωνία της με το φως, με τον Νου. Η επικοινωνία με τη λογική δημιουργεί επιθυμίες. Η επικοινωνία με τον Νου δημιουργεί θέληση. Οι επιθυμίες εγκλωβίζουν όταν γίνονται αυτοσκοπός. Ενώ οι θελήσεις δημιουργούν θέληση, δηλαδή μια πνευματική κατάσταση και ο νους γίνεται ο χώρος όπου το πνεύμα του Θεού διαχέεται σε αυτό που λέμε ψυχή. 

Αισθάνομαι σημαίνει επικοινωνώ με κάτι υψηλό. Επιθυμώ σημαίνει ότι εγκλωβίζομαι σε έναν κόσμο που κυριαρχούν ποιότητες οι οποίες εξυπηρετούν την απόλαυση, τη φιλοδοξία, τον διαχωρισμό, την ατομικότητα. Αισθάνομαι το Θεό σημαίνει ότι μέσα από αυτό το αίσθημα συνειδητοποιώ την εν σπέρματι παρουσία Του. Αφήνω το χαμηλό συναίσθημα και οδηγώ το εγώ μου στην υψηλότερη δυνατότητά μου δηλ. τον εαυτό μου. 

«Άρον τον σταυρόν σου και ακολούθει μοι» σημαίνει να σηκώσεις τις επιθυμίες σου και να ακολουθήσεις τη διαδρομή της θέλησης. Από τη στιγμή που η επιθυμία δέχεται τις επιδράσεις ενός αισθήματος μιας υψηλής κατάστασης κατανόησης, δέχεται τις επήρειες της θέλησης και αυτό είναι η δύναμη που απαιτείται για να φύγει ο άνθρωπος από τη λογική και να πάει στη νόηση, στη συνείδηση. 

Αν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο συναίσθημα και στο αίσθημα τότε ο σταυρός δεν οδηγεί στην ανάσταση αλλά στο τέλμα που είναι θάνατος. Τότε δεν πρόκειται για ποιοτικές καταστάσεις εξέλιξης αλλά η επιθυμία παραμένει εγκλωβισμένη. Η λογική απλουστεύει, αναλύει και διαιρεί και έρχεται η νόηση και συνθέτει ό,τι η λογική διαίρεσε. Έτσι αποκτά κανείς βαθμό συνείδησης, μέσα από τη σύνθεση. 

«Αν δεν χάσεις την ψυχή σου δεν θα την βρεις». Αν δεν φύγεις από το συναίσθημα δεν θα πας στο αίσθημα του φωτός. Αισθητική σημαίνει αίσθημα υψηλής ποιότητας φωτός. Ο χώρος της ψυχής γίνεται χώρος συνάντησης του νου και της καρδιάς. Και όπου ο νους και η καρδιά, εκεί συνειδητοποιείται το πνεύμα, ο εν σπέρματι Θεός. Γεμίζεις από πνευματική δύναμη δηλαδή από θέληση. 

Να σηκώσεις τον σταυρό των επιθυμιών και να τις υψώσεις στη θέληση, στην Ανάσταση, να πεις «διψώ»! 

Και τότε συνειδητοποιεί ο άνθρωπος το «ΧΑΙΡΕΤΕ» και το «ΕΙΡΗΝΗ ΥΜΙΝ». Με το Ειρήνη υμίν δηλώνεται ότι νικήθηκε πια ο κόσμος των χαμηλών συναισθημάτων και επιθυμιών, η ψυχή ηρεμεί και η Θεία Χάρις εκδηλώνεται με το αίσθημα της χαράς. 

Είναι ένας σταυρός. Ο κάθετος άξονας είναι το ΕΙΡΗΝΗ ΥΜΙΝ, η αποκατάσταση της ειρήνης: παύουν οι συγκρούσεις που οδηγούν στη διαίρεση και υπάρχει ενότητα. Ο οριζόντιος άξονας είναι το ΧΑΙΡΕΤΕ όπου τα πάντα πλημμυρίζουν από αυτήν την αποκατάσταση και την παρουσία της Θείας Χάρης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου